Miksi urheilijat käyttävät urheiluravinteita?
– Energiapatukat, urheilu- ja palautusjuomat sekä geelit antavat elimistölle nestettä ja tarpeellisia ravintoaineita, auttavat palautumisessa sekä ylläpitävät harjoitustasoa ja suorituskykyä. Elimistö kuluttaa urheilusuorituksen aikana ison määrän energiaa ja ravintoaineita, joiden vajaus on korvattava. Ravinto imeytyy parhaiten ensimmäisen tunnin aikana. Hyvin säilyviä urheiluravinteita on helppo kuljettaa mukana ja ne ovat nopeasti saatavilla, Suomen Hiihtoliiton varustepäällikkö Petteri Vuorinen toteaa.
Vuorisen laskelmien mukaan 85-kiloisen hiihtäjän kovan harjoituspäivän energiantarve on noin 6500 kilokaloria, jonka voi saada syömällä esimerkiksi maitoon keitettyä kasvissosekeittoa 22 litraa eli kaksi ämpärillistä, veteen keitettyä kaurapuuroa 14 kiloa, banaaneita 11,6 kiloa, broilerin rintafileetä 6,3 kiloa, spagettia 3,35 kiloa, sika-nautajauhelihaa 1,1 kiloa tai salaattia (lehtisalaatti, kurkku, tomaatti) 43 kiloa.
Jotta hiihtäjä saisi päivittäisestä ateriastaan tarvitsemansa 6500 kilokaloria, ruokalista voisi olla vaikkapa seuraavanlainen: 2,75 litraa kasvissosekeittoa, kilo pastaa, 1,6 kiloa broilerin rintafileetä, 2,9 kiloa salaattia ja 2 kiloa hedelmäsalaattia. Mutta, jos hiihtäjä nauttii energia- ja proteiinipatukan, kaksi litraa palautus- ja urheilujuomaa sekä lisää ruokavalioonsa yhden desilitran hyviä rasvoja, hän tarvitsee vain 3900 kilokaloria ruokana – ja tulee toimeen normaalilla ruokavaliolla. Eli havainnollistaen: ei tarvita kahta ämpärillistä ruokaa kattamaan päivän energiantarvetta, yksikin riittää – kiitos urheiluravinteiden.
Miten meidän muiden kannattaa käyttää urheiluravinteita?
Suunnilleen 700 000 suomalaista käyttää erilaisia urheiluravinteita, joita löytyy nykyään jos jonkinlaisia. Ne lupaavat muun muassa auttaa palautumisessa sekä tarjota elimistölle tarpeellisia ravintoaineita. Mistä näissä urheiluravinteissa oikein on kyse?
Urheiluravinteiden tarkoituksena on ylläpitää parasta mahdollista harjoitustasoa ja suorituskykyä urheilusuorituksen aikana sekä ylläpitää verensokeria ja vireystasoa.
Urheiluravinteita on monenlaisia, esimerkiksi urheilujuomia, geelejä, palautumisjuomia sekä energia- ja proteiinipatukoita. Ne, joista on oikeasti hyötyä, sisältävät samantyyppisiä ravintoaineita kuin tavallinen ruokakin.
Mitä merkitystä sillä sitten on, syökö oikeaa ruokaa vai käyttääkö urheiluravinteita? Ainakin käytännöllisyys.
Urheiluravinteita on helpompi kuljettaa mukana treeneissä ja kätevämpi käyttää kuin tavallista ruokaa. Oikea ruoka on tietysti monipuolisempaa, kun taas urheiluravinteet on räätälöity urheilusuoritusta varten. Osa voi tarvita urheilujuomaa jo yli tunnin suorituksessa. Palautumisjuoma tai -patukka on hyvä vaihtoehto palautusvälipalaksi – varsinkin, jos ei pysty kuljettamaan normaalilla elintarvikkeilla koostettua palautusvälipalaa mukana esimerkiksi puuttuvista kylmäsäilytystiloista johtuen. Näin palautuminen alkaa heti ja elimistö ehtii paremmin toipua seuraavaa treeniä varten.
Kuutisenkymmentä prosenttia urheiluravinteiden käyttäjistä on miehiä, mutta naisten osuus kasvaa koko ajan. Kaikkien ei silti tarvitse käyttää urheiluravinteita.
Saatava hyöty riippuu siitä, kuinka tavoitteellista urheilu on. Urheiluravinteista hyötyvät esimerkiksi huippu-urheilijat, aktiiviurheilijat tai tavoitteellisesti johonkin urheilutapahtumaan harjoittelevat kuntoilijat. Toki vähemmänkin kuntoileva voi hyötyä urheiluravinteista silloin, jos esimerkiksi menee suoraan töistä lenkille tai salille, ja tavallisesta ateriasta on pitkä aika.
Vettä, hiilareita ja proteiinia
Elimistö kuluttaa liikuntasuorituksen aikana ison määrän energiaa ja erilaisia ravintoaineita – kun puhutaan nimenomaan jostain muusta kuin kevyestä lenkkeilystä. Ennen treenejä on siis hyvä huolehtia siitä, että energia- ja nestevarastot ovat riittävän täynnä. Päivän aikana pitää juoda ja syödä riittävästi, ja ruokavaliosta on hyvä saada sekä hiilihydraatteja että proteiinia.
Nykyään proteiini on kaikkien huulilla, ja siksi usein unohtuu, että liikkujalle hiilihydraatit ovat tärkein energianlähde ja että nesteytys on eniten suorituskykyyn vaikuttava tekijä. Pitkäkestoisemmassa treenissä ja esimerkiksi maratonilla tarvitaan myös lisäenergiana hiilihydraatteja suorituksen aikana.
Lisäksi pidemmissä tai kovatehoisissa treeneissä voi tarvita myös urheilujuomaa, samoin kuumalla kesäilmalla liikuttaessa. On tietysti aina otettava huomioon se, että joku voi yksilöllisesti tarvitakin urheilujuomaa jo lyhyenkin suorituksen aikana.
Urheiluravinteita voi käyttää myös välipalana ennen urheilua tai sen jälkeen.
Liikuntasuorituksen jälkeen pitää taas täyttää energiavarastot, jotka on kulutettu treenien aikana. Tällöin elimistö vaatii nestettä, hiilihydraatteja sekä proteiineja. Jos tarpeelliset ravintoaineet jäävät kovan treenin jälkeen saamatta, pahimmassa tapauksessa fyysinen suorituskyky voi pidemmällä aikavälillä heikentyä.