Miten tulla juoksijaksi?
Tekstin on kirjoittanut Maxim-sponsoriurheilija, triathlonisti Katri Vuori.
Juoksuharrastuksesta puhuttaessa törmään usein siihen, että ihmisillä on raastava kokemus kouluaikojen Cooperin testistä tai jostain muusta pakkoon liittyvästä juoksukokemuksesta. Sen takia juoksusta on usein sellainen käsitys, että se on pelkkää tuskaa ja rasitusta, mitä se pahimmillaan onkin. Monet kommentoivat inhoavansa juoksua, itse asiassa niin minäkin aikanaan.
Juoksuharrastuksessa on kuitenkin valtavasti hyviä puolia. Mielestäni neljä tärkeintä on, että kaikki osaa sitä, se on ajankäytöllisesti tehokasta, sen aloittaminen ei vaadi kalliita välineitä ja se nostaa tehokkaasti kuntoa. Lisäksi voit harrastaa juoksua ympäri vuoden ja voit harrastaa sitä missä vaan, milloin vaan. Kaikki nämä syyt kannustivat minua aloittamaan juoksun.
Miten päästä alkuun?
Juoksusta innostunut uusi harrastaja törmää usein myös tyypillisiin virheisiin, jotka sitten syövät motivaatiota.
Ensimmäinen virhe on, että on liian paljon vaatetta päällä. Joku viisas on joskus sanonut, että lisää mittarin näyttämään lämpötilaan 10 astetta ja pukeudu sen mukaan. Kevyt, sopiva vaatetus parantaa ylipäätään juoksukokemusta.
Toinen virhe, valitaan lenkiksi liian pitkä matka, joka yritetään juosta heti kokonaan. Kun aloitat juoksun, valitse riittävän lyhyt lenkki, jossa vaihtelet juoksua ja kävelyä. Itse juoksin 6 kilometrin lenkkiä, josta juoksin lyhtypylväiden väliä ja kävelin suurimman osan matkasta. Pikkuhiljaa pystyin juoksemaan useamman pylvään välin, kunnes jaksoin juosta 3 kilsaa putkeen ja lopuksi koko matkan. Kilometreillä ei ole väliä, vaan sillä, että olet liikkeessä.
Kolmas virhe, juostaan liian lujaa. Tämä on tyypillisin virhe, joka johtaa siihen, että lenkin jälkeen on kurja olo ja kynnys lähteä seuraavalle lenkille on korkea. Vauhti rauhoittuu jo sillä, että välillä kävelet. Vanha kunnon ”pitää pystyä puhumaan” on edelleen loistava neuvo. Ja kävele aina, kun alkaa tuntumaan tukalalta ja syke nousee. Sykkeen seuraamiseen et välttämättä tarvitse sykemittaria vaan raskas hengitys kertoo sen missä mennään. Tässäkin on lupa olla itselleen armollinen. Vauhti ei ratkaise, vaan se, että sinulle jää hyvä fiilis.
Kun aloitat juoksuharrastuksen, saa lenkit olla mukavia ja leppoisia. Sinulle saa jäädä hyvä mieli. Kunto nousee, vaikka et menekään kieli vyön alla. Kun maltat alussa, jossain kohtaa huomaat, että jaksat juosta aina vaan pidempiä ja pidempiä matkoja.
Miten pitää harrastusta yllä?
Kun on päässyt alkuun, seuraava haaste tulee juoksuharrastuksen ylläpitämisessä. Miten motivaatio ja innostus säilyy? Tässä tullaan minun mielestäni henkilökohtaisiin mieltymyksiin, mutta muutamia vinkkejä toki on.
Tee itselle selväksi mikä on realistinen mahdollisuus montako kertaa viikossa voit juosta, alkuun älä ahnehdi liikaa. Ota huomioon työt, muu elämä ja muut harrastukset. Tee juoksusta itsellesi ulkoilutapahtuma, nauti luonnosta, auringosta, sateesta, ystävistä ja sitten juoksusta siinä sivussa.
Tee juoksulenkeistä vaihtelevia! Voit vaihtaa reittiä, lenkkiin käytettävää aikaa, juosta tasavauhtia tai vaikka juosta lyhyitä nopeampia pätkiä ja kävellä loput. Voit vaihdella myös juoksualustoja, pururadat ovat pehmeämpiä ja kropalle armollisempia. Asfaltti on kova alusta, joka vaatii totuttelua, mutta siellä saa taas juoksun tuntumaan vauhdikkaammalta. Suosittelen kokeilemaan myös ylämäkeen juoksua, se parantaa kuin ohimennen juoksutekniikkaa. Muista kuitenkin kävellä alamäki palautellen! Netti on täynnä erilaisia juoksuohjelmia, joista voit koostaa itsellesi mieleiset treenit. Vaihtelevilla lenkeillä saat myös erilaista ärsykettä kropalle, jolloin kehittymistä tapahtuu. Vaihtele myös eri viikkojen rasitustasoja, esimerkiksi joka neljäs viikko voi olla kevyempi, vähemmän treeniä ja nekin lyhyitä. Tällä viikolla kroppa ja mieli lepää ja latautuu.
Jos yksin lenkkeily ei maistu, sovi viikoittaisesta lenkkeilystä ystävän kanssa tai liity johonkin juoksuporukkaan tai jopa juoksukouluun. Yhteisön tuki auttaa lähtemään liikkeelle ja toisia tsempataan vuorotellen. Porukalla sovittu juoksulenkki on kuin kuntosalien ryhmäliikuntatunti, porukassa on voimaa!
Tavoitteiden asettamista moni kavahtaa, mutta tavoitteita voi olla monenlaisia. Se ei välttämättä tarkoita jotain ajan saavuttamista eikä sen tarvitse olla maratonin juoksu. Toki hyviä tavoitteita nekin, mutta kun etenee pienin askelin, pysyy harrastus mielekkäänä. Tavoitteena voi olla terveyden parantaminen, kunnon kohentaminen, säännöllinen ulkoilu tai juoksua 3 krt viikossa. Minulle toimii osallistuminen erilaisiin tapahtumiin. Niitäkään ei ole syytä pelätä. Ei tarvitse olla ammattijuoksija, kun osallistuu kesän iloisiin juoksutapahtumiin!
Kun juoksutreeniä on jo jonkin verran takana, voit alkaa tutkimaan tekniikkavinkkejä ja miettiä omaa juoksuasi. Muista, että korjaat yhtä asiaa kerrallaan, sillä tavalla opittu asia jää lihasmuistiin. Tekniikkavideoita löydät netistä ja kirjoista, tai sitten voit osallistua juoksukouluun. Pyydä ystävääsi videoimaan juoksusi ja näin pystyt itsekin analysoimaan juoksuasi.
Itse tykkään kuunnella musiikkia juostessa. Valitsen musagenren treenin intensiteetin mukaan. Pitkälle kevyelle lenkille menee kivasti iloinen pop ja raskaisiin hapottaviin juoksuvetoihin auttaa raskaampi heavy. Rauhalliseen hölkkään sopii myös kivasti äänikirjat, joita onkin tullut kuunneltua jo useampi.
Juoksu on siitä hyvä harrastus, että sitä voi harrastaa missä vaan. Lasten vanhemmilla on aika kortilla ja usein lapsia kuljetetaan heidän harrastuksiinsa ja takaisin. Itse juoksin pääosin juurikin silloin, kun lapsi oli harrastamassa. Tavallaan se auttoi myös lähtemään lenkille, kun joka tapauksessa piti lähteä liikkeelle.
Oikeassa elämässä sitten tulee pitkiäkin taukoja, jolloin ei syystä tai toisesta ei pääse juoksemaan. Silloin kannattaa palata ”lähtöruutuun” ja aloittaa taas rauhallisesti, ei siitä mihin jäi. Näin kroppa taas tottuu harjoitteluun ja treeni pysyy kivana. Ennen kuin huomaatkaan, olet jälleen siinä kunnossa kuin ennen taukoa.
Mitä juoksuun tarvitaan?
Miten sitten välineet? Periaatteessa voit juosta ihan minkälaisilla vaatteilla ja kengillä vaan, mutta suosittelen kuitenkin sijoittamaan ainakin kenkiin ja sukkiin. Urheiluliikkeissä saat asiantuntevaa ohjausta ja netissä on runsaasti tietoa tarjolla erilaisista lenkkikengistä. Yrityksen ja erehdyksenkin kautta löytyy omalle jalalle ja askeleelle sopivat kengät. Sukissakin kannattaa satsata laatuun. Hyvät sukat ovat hengittävät ja pysyvät hyvin paikallaan, mutta eivät silti kiristä. Kunnollisilla kengillä ja sukilla ehkäiset jalkavaivoja ja rakotkin pysyvät varmemmin poissa.
Tekniset juoksutrikoot ja -paidat eivät ole pakollisia, mutta antavat mielekkyyttä treeniin. Itseään voi myös piristää tai palkita vaikkapa uudella treenipaidalla! Teknisten vaatteiden hengittävyys ja keveys tekevät juoksusta mukavampaa. Viileämmällä kelillä kannattaa lisätä useampi ohut kerros vaatetta ja mm. merinovillatuotteet toimivat erinomaisesti talvella. Aika pian juoksuharrastuksen aloittaneelle ilmestyy sykemittarikello ranteeseen. Sekään ei ole pakollinen juttu, mutta monelle lukujen seuraaminen ja taulukointi antaa motivaatiota ja mielenkiintoa treeniin. Nykyään hyviäkin sykemittareita saa edullisesti.
Ylipäätään juokseminen on erinomainen kuntoa kehittävä, terveyttä edistävä ja stressin hallinnassa auttava liikuntamuoto, jota jokainen terve ihminen voi harrastaa. Hyviä lenkkejä!
Lisää Katrin treeneistä ja vinkkejä löydät seuraamalla Katria Instagramisssa @ka_tri226