Moukariheittäjä Silja Kososen vinkit suorituskyvyn parantamiseen
Moukarinheittäjä Silja Kosonen jakoi Maximille vinkit kuinka parantaa suorituskykyä moukarinheitossa, mutta vinkit pätevät myös moneen muuhun lajiin, joten poimi vinkit talteen olipa lajisi mikä tahansa.
1. Keskivartalon kunto
Moukarinheitto on vaativa ja tekninen laji, muttei mitenkään mahdoton laji. Ensimmäinen vinkki suorituskyvyn maksimointiin moukarinheitossa on keskivartalon hyvä kunto. Jotta moukaria pystyy hallitsemaan, on heittäjällä oltava hyvät vatsa- ja selkälihakset. Parhaita liikkeitä keskivartalon lihasten kehittämiseen moukarinheittoa ajatellen on kaikki kiertoliikkeet, kuten esimerkiksi levypainojen kanssa tai tangolla esimerkiksi levytankorotaatioiden tekeminen.
2. Lajinopeus
Toinen asia, joka moukarinheittäjällä tarvitsee olla heittääkseen kauas, on nopeus. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että heittäjän pitäisi välttämättä juosta kovaa. Kyseessä on lajinopeus, eli nopeus omassa tapauksessani heiton nopeus, jota itse olen eniten kehittänyt alipainoisia moukareita heittämällä, eli moukareita, jotka ovat naisten 4 kg kisavälinettä kevyempiä.
3. Lajivoima
Myös lajivoimalla on paljon vaikutusta suorituskyvyn maksimoimiseen. Perinteisiä vetoliikkeitä ja esimerkiksi kyykkyjä kannattaa ja pitää punttitreeneissä tehdä, mutta lajivoimaa kannattaa myös ahkerasti kehittää. Sitä taas voidaan kehittää esimerkiksi jo mainitsemieni kiertoliikkeiden avulla, ja esimerkiksi heittämällä kisavälinettä painavampia moukareita.
4. Tekniikka
Näiden lisäksi moukarinheitossa tarvitaan yksinkertaisesti hyvä tekniikka. Omasta mielestäni tärkein asia, joka jokaiselle aloittelijalle pitäisi ensimmäisenä opettaa kunnolla, on oikeaoppinen pyörähtäminen, eli miten jalat heitoissa toimii. Kannattaa aloittaa yhdellä pyörähdyksellä ja hiljalleen useampaan. Moukarinheittäjä ei voi koskaan pyöriä liikaa, ja aina kannattaa tehdä niin sanottuja drillejä, eli erilaisia pyörimisiä ringissä joko moukarin kanssa tai ilman, tai vaikka harjanvarren kanssa. Jotta voi heittää kauas, pitää perustekniikan olla hyvä ja varma, ja siksi itsekin edelleen teen drillejä ja mallailuja silloin tällöin, jotta pyöriminen ringissä pysyy hyvässä kunnossa.
5. Uni ja Lepo
Viimeisenä vinkkinä otan esille unen ja levon tärkeyden. Se ei todellakaan koske vain moukarinheittoa, vaan jokaista lajia, mutta koen sen tärkeäksi asiaksi. Riittävä unen saanti on tärkeää, jotta urheilija palautuu kunnolla menneestä päivästä ja jaksaa seuraavana päivänä taas yhtä hyvin kuin edellisenä. Yksi huono yö unen laadun tai pituuden suhteen ei ole katastrofi, mutta uneen kannattaa kuitenkin panostaa. Levolla tarkoitan tässä vapaa-aikaa ja esimerkiksi päiviä, jolloin ei ole treenejä. Lepopäiviä kannattaa olla, ne auttavat palautumaan ja saattavat välillä olla kovassa tarpeessa, jos on vaikka kova treenijakso menossa tai vain väsyttää ja tuntuu ettei jaksa. Lepopäivillä voi olla suuri vaikutus urheilijan jaksamiseen ja pitkällä ajalla juuri lepopäivät voivat olla se merkittävä ero onnistumisen ja epäonnistumisen välillä.